Składniki:
– opakowanie pomidorków koktajlowych
– 4 jajka
– jogurt bałkański 6 łyżek
– duży ogórek zielony
– puszka kiełków fasoli mung
– 30 dkg żółtego sera
– paluszki surimi 12 sztuk
– majonez 2 łyżki
– szczypiorek
– przyprawa kamis 5 smaków
– bazylia suszona
– sól
– pieprz
– koper suszony
Przepis:
Sałatkę przygotowujemy piętrami, od najniższego. Przed przystąpieniem do układania warstw gotujemy jajka na twardo i obieramy.
1. Ogórek kroimy ze skórką w kostkę i układamy na dnie przeźroczystego naczynia, solimy, pieprzymy i posypujemy koprem.
2. Pomidorki kroimy ze skórką w ćwiartki i układamy na ogórkach, posypujemy bazylią.
3. Następnie kładziemy odsączone kiełki fasoli mung, a na nich pokrojone w kostkę paluszki surimi.
4. Ser żółty trzemy na grubej tarce i układamy na paluszkach.
5. Jajka kroimy w drobną kostkę i posypujemy nimi ser.
6. Następnie w osobnym naczyniu mieszamy 6 łyżek jogurtu z 2 łyżkami majonezu i układamy warstwę na serze.
7. Szczypiorek kroimy grubo i układamy jako ostatnią dość grubą zieloną warstwę.
Smacznego ;-).
Facebook Comments