Składniki:
- 1 l samogonu 70%
- 4 łyżki miodu gryczanego rozpuszczonego w szklance wody
- 1 kg owoców pigwowca
- 20 dkg cukru trzcinowego nierafinowanego
- skórka z 1/4 pomarańczy
- 3 kwiaty suszonego anyżu
- połowa kory cynamonowej
Przepis:
- Pigwowca obieramy, wydrążamy nasiona i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy w słoju.
- Dodajemy: cukier, skórkę z pomarańczy, korę cynamonową, anyż, miód.
- Całość zalewamy alkoholem.
- Po upływie dwóch miesięcy, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pięć miesięcy.
- Po upływie pięciu miesięcy cieszymy się naszą nalewką.
Walory:
Owoce pigwowca wykorzystuje się w medycynie chińskiej od tysięcy lat. Zawierają witaminy B1, B2, PP, prowitaminę A oraz kilka razy więcej witaminy C od importowanej nie wiadomo skąd i nie wiadomo jakimi chemicznymi preparatami traktowanej cytryny. Oprócz witamin owoce pigwowca wyróżniają się bardzo dużą zawartością pektyn – nawet do 10 g w 100 g suchych owoców oraz błonnika. Potas, żelazo, fosfor, magnez, molibden, cynk, wapń – to pierwiastki obecne w owocach pigwowca, oprócz tego zawierają one kwas jabłkowy, kwas bursztynowy i chinowy, antyoksydanty z witaminą C na czele oraz amigdalinę w nasionach. Pigwowiec posiada właściwości antywirusowe, ponieważ wzmaga produkcję interferonu. Stwierdzono działanie przeciwmiażdżycowe ( obniża poziom złego cholesterolu we krwi ) i antynowotworowe ( niszczy wolne rodniki – wysoka zawartość witaminy C oraz polifenoli ). Poza tym ma właściwości regenerujące wątrobę, a dzięki zawartości potasu reguluje ciśnienie krwi. Syrop i inne przetwory z owoców pigwowca przeciwdziałają cukrzycy, gdyż stwierdzono działanie hipoglikemiczne oraz wpływ na metabolizm tłuszczów i zdolność do wymiatania wolnych rodników. A przy tym wszystkie przetwory z owoców pigwowca są nieziemsko aromatyczne i smaczne.
Facebook Comments