Składniki:
- bimber 80% 500 ml
- brandy Artamat 40% 500 ml
- woda 250 ml
- cukier biały 20 dkg
- morela 1 kg
Przepis:
- Owoce kroimy na pół, usuwamy pestki, wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem odstawiamy na ok. trzy dni, aż owoce puszczą sok.
- Po trzech dniach, całość zalewamy alkoholem. Pozostawiamy w słoju na okres dwóch miesięcy.
- Po upływie dwóch miesięcy, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pięć miesięcy.
- Po upływie pięciu miesięcy cieszymy się naszą nalewką.
Walory:
Morele — właściwości odżywcze.
Jedzenie moreli poprawia trawienie i zapobiega anemii. Morele, zwłaszcza te suszone, mają wiele właściwości zdrowotnych . Działają zasadotwórczo na organizm. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę oraz te, jedzące codziennie mięso. Morele dobre są jako przekąska dla sportowców. Zjedzenie kilku owoców po treningu przywróci równowagę kwasowo-zasadotwórczą w organizmie. Owoce te zawierają też beta-karoten. To silny przeciwutleniacz, chroniący nas przed działaniem wolnych rodników. Te zaś odpowiedzialne są za wiele chorób cywilizacyjnych — w tym nowotworów. Przyspieszają również procesy starzenia. Ponoć wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości beta-karotenu. Wspomaga on wzrok i chroni skórę przed nadmiarem promieni UV. Dzięki niemu nasza cera promienieje i długo zachowuje młodzieńczy wygląd. Ponadto morele bogate są w potas, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także w żelazo, wapń, fosfor.
Dlaczego warto jeść morele?
W morelach występują m.in.:
- witaminy z grupy B
- witamina C
- witamina PP
- prowitamina A
- sole mineralne
- flawonoidy
- garbniki
- pektyny
- niewielka ilość skrobi
- kwasy organiczne (w tym m.in.: winowy, cytrynowy i jabłkowy)
- dość dużo cukrów
Facebook Comments