Nalewka „Złote Jabłuszko”.

Złote Jabłuszko.

Złote Jabłuszko.

Składniki:

  • 1,0 kg jabłek
  • 0,5 kg cukru
  • 0,25 kg miodu lipowego
  • 1 l samogonu 70%
  • 0,2 l wody źródlanej
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanili

Przepis:

  1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i wrzucamy do słoika.
  2. Cytrynę kroimy w 1 cm plastry, również wrzucamy do słoika.
  3. Całość zasypujemy cukrem, tak aby mniej wiece całość owoców była zasypana.
  4. Dodajemy miód.
  5. Odstawiamy na dwie doby, do ciepłego pomieszczenia, tak żeby owoce puściły sok. Należy kilka razy dziennie potrząsać miksturę.
  6. Następnie do słoika, dorzucamy laskę wanilii, wlewamy wodę i samogon. Odstawiamy na cztery tygodnie w ciemne chłodne miejsce. Należy raz dziennie potrząsać miksturę.
  7. Po upływie czterech tygodni, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pięć miesięcy.
  8. Po upływie pięciu miesięcy cieszymy się naszą nalewką.

Walory:

W jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Najbogatsze w tę witaminę są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Gromadzi się ona pod skórką, dlatego najlepiej jeść, gotować i piec owoce nieobrane. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w owocach surowych. A im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym większe będą jej straty. Co ciekawe, małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż duże okazy.
Mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Ponadto są bogatym źródłem potasu (m.in. wraz z innymi elektrolitami reguluje on gospodarkę wodną w organizmie i zwiększa napięcie mięśni), a także żelaza, które zapobiega anemii.
Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg.
Medycyna ludowa przypisuje im leczniczy wpływ na bóle stawów. Gotowane tarte jabłka leczą też biegunkę u dzieci oraz niestrawność i choroby wrzodowe u osób dorosłych. Herbatka ze skórek jest doskonałym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła. Ma właściwości dezynfekujące i likwiduje stany zapalne. Domowy ocet jabłkowy, wypijany codziennie w proporcjach: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i poprawia trawienie. Powinny jednak unikać go osoby z chorobą wrzodową.

 

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *