Składniki:
- 1,0 kg jabłek
- 0,5 kg cukru
- 0,25 kg miodu lipowego
- 1 l samogonu 70%
- 0,2 l wody źródlanej
- 1 cytryna
- 1 laska wanili
Przepis:
- Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i wrzucamy do słoika.
- Cytrynę kroimy w 1 cm plastry, również wrzucamy do słoika.
- Całość zasypujemy cukrem, tak aby mniej wiece całość owoców była zasypana.
- Dodajemy miód.
- Odstawiamy na dwie doby, do ciepłego pomieszczenia, tak żeby owoce puściły sok. Należy kilka razy dziennie potrząsać miksturę.
- Następnie do słoika, dorzucamy laskę wanilii, wlewamy wodę i samogon. Odstawiamy na cztery tygodnie w ciemne chłodne miejsce. Należy raz dziennie potrząsać miksturę.
- Po upływie czterech tygodni, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pięć miesięcy.
- Po upływie pięciu miesięcy cieszymy się naszą nalewką.
Walory:
W jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Najbogatsze w tę witaminę są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Gromadzi się ona pod skórką, dlatego najlepiej jeść, gotować i piec owoce nieobrane. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w owocach surowych. A im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym większe będą jej straty. Co ciekawe, małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż duże okazy.
Mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Ponadto są bogatym źródłem potasu (m.in. wraz z innymi elektrolitami reguluje on gospodarkę wodną w organizmie i zwiększa napięcie mięśni), a także żelaza, które zapobiega anemii.
Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg.
Medycyna ludowa przypisuje im leczniczy wpływ na bóle stawów. Gotowane tarte jabłka leczą też biegunkę u dzieci oraz niestrawność i choroby wrzodowe u osób dorosłych. Herbatka ze skórek jest doskonałym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła. Ma właściwości dezynfekujące i likwiduje stany zapalne. Domowy ocet jabłkowy, wypijany codziennie w proporcjach: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i poprawia trawienie. Powinny jednak unikać go osoby z chorobą wrzodową.
Facebook Comments