Składniki:
- 1 kg owoców grejpfruta
- 25 dag cukru trzcinowego
- 2 strąki kardamonu
- 0,5 l spirytusu 90%
- szklanka wody źródlanej
Przepis:
- Grejpruty obieramy i pozbywamy się albedo, czyli białej wewnętrznej skórki.
- Z tak przygotowanych owoców wyciskamy sok.
- Sok wlewamy do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 2 do 3 dni.
- Po upływie tego czasu, dolewamy spirytus, wodę oraz dodajemy kardamon. Odstawiamy na miesiąc.
- Po upływie miesiąca odcedzamy nalewkę za pomocą gazy lub filtrów do kawy, rozlewamy do butelek.
- Butelki odstawiamy w ciemne chłodne miejsce i pozostawiamy w leżakowaniu na okres 5 miesięcy.
- Po upływie 5 misięcy cieszymy się naszą nalewką.
Walory:
Grejpfrut. Jeden grejpfrut pokrywa z nawiązką dziennie zapotrzebowanie organizmu na witaminę C i 30 proc. zapotrzebowania na witaminę A. Ten gorzkawy w smaku owoc warto jadać nie tylko dla witamin, ale również wtedy, gdy się chce schudnąć – przyśpiesza przemianę materii i jest niskokaloryczny. Więcej likopenu i karotenoidów chroniących przed miażdżycą, nowotworami mają grejpfruty czerwone. Największym skarbem wszystkich grejpfrutów są witaminy C i E, ale te owoce dostarczają również witamin z grupy B, E i PP. Są niskokaloryczne – w 100 g jest tylko 36 kcal, cały średni owoc (350 g) to ok. 126 kcal. Jedząc grejpfruty, przyśpieszysz przemianę materii, szybciej spalisz tłuszcz i oczyścisz organizm.
Owoc młodości.
Dzięki przeciwutleniaczom grejpfruty wzmacniają odporność, chroniąc przed przeziębieniem, przeciwdziałają miażdżycy, obniżają ciśnienie, opóźniają proces starzenia. Zawarte w nich pektyny obniżają poziom glukozy we krwi.
Broń na cholesterol.
Grejpfruty pomagają w odzyskaniu właściwego poziomu cholesterolu. Najlepiej jeść owoce z błonkami, które obfitują w błonnik. Pod tym względem najlepsza jest odmiana czerwona.
Uwaga na interakcje grejpfruta z lekami.
Sok grejpfrutowy zawiera najwięcej ze wszystkich cytrusów związków wchodzących w interakcje z wieloma lekami. Najlepiej nie pić soku ani nie jeść owoców na 4 godziny przed przyjęciem leku i po nim. Jeżeli jednak leki nie wchodzą w interakcje z cytrusami, nie trzeba z nich rezygnować.
Kardamon zdradza szereg leczniczych właściwości. Skutecznie przynosi on ulgę między innymi przy różnego rodzaju dolegliwościach żołądkowych – pobudza trawienie, likwiduje nudności, nadkwasotę, wzdęcia, gazy i zgagę. Przyprawa stosowana jest również w celu odświeżenia oddechu. Oprócz tego kardamon wykazuje działanie moczopędne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Stanowi on cenny środek do walki z przeziębieniem, grypą, kaszlem, zapaleniem pęcherza, stanem zapalnym gardła oraz bólem mięśni. Przyprawa usuwa również nadmiar soli i wody z organizmu, działa oczyszczająco, zawiera wiele witamin i cennych wartości odżywczych. Badania wykazały także, że kardamon skutecznie obniża ciśnienie krwi, chroni przed tworzeniem się niebezpiecznych zakrzepów, obniża cholesterol, a także działa przeciwnowotworowo.
Facebook Comments