Nalewka Grejpfrutowa „Citrus Paradisi”.

Składniki:

  • 1 kg owoców grejpfruta
  • 25 dag cukru trzcinowego
  • 2 strąki kardamonu
  • 0,5 l spirytusu 90%
  • szklanka wody źródlanej

Przepis:

  1. Grejpruty obieramy i pozbywamy się albedo, czyli białej wewnętrznej skórki.
  2. Z tak przygotowanych owoców wyciskamy sok.
  3. Sok wlewamy do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 2 do 3 dni.
  4. Po upływie tego czasu, dolewamy spirytus, wodę oraz dodajemy kardamon. Odstawiamy na miesiąc.
  5. Po upływie miesiąca odcedzamy nalewkę za pomocą gazy lub filtrów do kawy, rozlewamy do butelek.
  6. Butelki odstawiamy w ciemne chłodne miejsce i pozostawiamy w leżakowaniu na okres 5 miesięcy.
  7. Po upływie 5 misięcy cieszymy się naszą nalewką.

Walory:

Grejpfrut. Jeden grejpfrut pokrywa z nawiązką dziennie zapotrzebowanie organizmu na witaminę C i 30 proc. zapotrzebowania na witaminę A. Ten gorzkawy w smaku owoc warto jadać nie tylko dla witamin, ale również wtedy, gdy się chce schudnąć – przyśpiesza przemianę materii i jest niskokaloryczny. Więcej likopenu i karotenoidów chroniących przed miażdżycą, nowotworami mają grejpfruty czerwone. Największym skarbem wszystkich grejpfrutów są witaminy C i E, ale te owoce dostarczają również witamin z grupy B, E i PP. Są niskokaloryczne – w 100 g jest tylko 36 kcal, cały średni owoc (350 g) to ok. 126 kcal. Jedząc grejpfruty, przyśpieszysz przemianę materii, szybciej spalisz tłuszcz i oczyścisz organizm.
Owoc młodości.
Dzięki przeciwutleniaczom grejpfruty wzmacniają odporność, chroniąc przed przeziębieniem, przeciwdziałają miażdżycy, obniżają ciśnienie, opóźniają proces starzenia. Zawarte w nich pektyny obniżają poziom glukozy we krwi.
Broń na cholesterol.
Grejpfruty pomagają w odzyskaniu właściwego poziomu cholesterolu. Najlepiej jeść owoce z błonkami, które obfitują w błonnik. Pod tym względem najlepsza jest odmiana czerwona.
Uwaga na interakcje grejpfruta z lekami.
Sok grejpfrutowy zawiera najwięcej ze wszystkich cytrusów związków wchodzących w interakcje z wieloma lekami. Najlepiej nie pić soku ani nie jeść owoców na 4 godziny przed przyjęciem leku i po nim. Jeżeli jednak leki nie wchodzą w interakcje z cytrusami, nie trzeba z nich rezygnować.

Kardamon zdradza szereg leczniczych właściwości. Skutecznie przynosi on ulgę między innymi przy różnego rodzaju dolegliwościach żołądkowych – pobudza trawienie, likwiduje nudności, nadkwasotę, wzdęcia, gazy i zgagę. Przyprawa stosowana jest również w celu odświeżenia oddechu. Oprócz tego kardamon wykazuje działanie moczopędne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Stanowi on cenny środek do walki z przeziębieniem, grypą, kaszlem, zapaleniem pęcherza, stanem zapalnym gardła oraz bólem mięśni. Przyprawa usuwa również nadmiar soli i wody z organizmu, działa oczyszczająco, zawiera wiele witamin i cennych wartości odżywczych. Badania wykazały także, że kardamon skutecznie obniża ciśnienie krwi, chroni przed tworzeniem się niebezpiecznych zakrzepów, obniża cholesterol, a także działa przeciwnowotworowo.

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *