Składniki:
- 0,7 l samogonu 60%
- 0,5 l wódki 40%
- 0,3 l wody źródlanej
- 2 kg owoców czereśni
- 1 szt. cytryna
- szklanka cukier trzcinowy Dark Muscovado
- 6 szt. suszonych goździków
Przepis:
- Owoce czereśni myjemy i oddzielamy od ogonków. Nie drylujemy. Wrzucamy do słoika. Cytrynę obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Wrzucamy do słoika. Zasypujemy cukrem, tak aby mniej więcej całość owoców była zasypana. Odstawiamy na dwie doby, do ciepłego pomieszczenia, tak żeby puściły sok. Należy kilka razy dziennie potrząsać miksturę.
- Następnie do słoika wrzucamy, goździki, wlewamy wodę i alkohol. Odstawiamy na dwa miesiące w ciemne chłodne miejsce. Należy raz dziennie potrząsać miksturę.
- Po upływie czterech tygodni, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pięć miesięcy.
- Po upływie pięciu miesięcy cieszymy się naszą nalewką.
Walory:
Owoce czereśni o ciemniejszym kolorze zawierają więcej antocyjanów, niż jaśniejsze. Używając ciemniejszych owoców uzyskamy bardziej wartościową nalewkę, tzn. o ciemniejszym kolorze. Owoce te posiadają dużą zawartość potasu, dlatego są zalecane przy schorzeniach reumatycznych, a także – chorobach serca czy nerek.
Facebook Comments