Nalewka Agrestowa „Mentha Ribes uva-crispa”.

Nalewka mentha ribes uva-crispa.

Składniki:

  • 1,0 kg agrestu zielonego
  • 30 dkg cukru trzcinowego
  • 10 liści mięty
  • 1 l samogonu 70%
  • szklanka wody źródlanej

Przepis:

  1. Agrest myjemy, obieramy, usuwamy szpułki wrzucamy do słoika.
  2. Całość zasypujemy cukrem, tak aby mniej wiece całość owoców była zasypana.
  3. Odstawiamy na dwie doby, do ciepłego pomieszczenia, tak żeby owoce puściły sok. Należy kilka razy dziennie potrząsać miksturę.
  4. Następnie do słoika, liście mięty, wlewamy wodę i samogon. Odstawiamy na cztery tygodnie w ciemne chłodne miejsce. Należy raz dziennie potrząsać miksturę.
  5. Po upływie czterech tygodni, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pięć miesięcy.
  6. Po upływie pięciu miesięcy cieszymy się naszą nalewką.

Walory:

Agrest, a właściwie porzeczka agrest (Ribes uva-crispa L.) jest kolczastym krzewem z rodziny agrestowatych. Pochodzi prawdopodobnie z Europy, ale spotkać go można także w innych częściach świata. W Polsce niegdyś bardzo chętnie uprawiany, szczególnie jako krzew działkowy. Obecnie trochę zapomniany, choć nadal posiada wielu wielbicieli. W zależności od odmiany krzewy mogą sięgać do 1,5 metra wysokości. Jagody, czyli owoce agrestu, które są najbardziej interesującą częścią rośliny, posiadają kolor zielony, żółty, a często także czerwony. Skórka zwykle pokryta jest delikatnym meszkiem. Niegdyś agrest symbolizował szczęście domowego ogniska.

Agrest jest naturalnym sposobem na problemy z zaparciami. Zjadanie całych owoców pomaga w uporaniu się z kłopotliwymi dolegliwościami. Ponadto wspomaga procesy trawienne, a także usprawnia pasaż jelitowy dzięki zawartości błonnika. Wzmaga i poprawia także apetyt. Te małe owoce pomagają w walce z wysokim cholesterolem, obniżając jego poziom i chroniąc tym samym układ krwionośny i serce przed chorobami. Usprawnia krążenie krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, a także sprawdza się jako środek na nadciśnienie. Agrest działa moczopędnie i posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Ponadto dzięki zawartości wapnia i magnezu, polecany jest przez lekarzy m.in. jako owoc wspomagający mineralizację kości i zębów. Może być też z powodzeniem spożywany przez osoby, które cierpią na artretyzm. Wysoka dawka witaminy C zawarta w owocach agrestu, wykorzystywana jest jako naturalny wzmacniacz odporności immunologicznej i całego organizmu. Składniki zawarte w agreście wspomagają koncentrację, koją nerwy i dają poczucie odprężenia. Świetnie sprawdza się także w kosmetykach, wygładzając i nawilżając cerę. Warto pamiętać o tym, że 100 g owoców to zaledwie 40 kcal.

Agrest obok bogatego składu mineralnego, zawiera cenne z punktu widzenia zdrowia witaminy. Owoce bogate są w witaminę C, która wspiera odporność oraz witaminę A, która wzmacnia wzrok, a B1 i PP zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *