Składniki:
- 1,0 kg agrestu zielonego
- 30 dkg cukru trzcinowego
- 10 liści mięty
- 1 l samogonu 70%
- szklanka wody źródlanej
Przepis:
- Agrest myjemy, obieramy, usuwamy szpułki wrzucamy do słoika.
- Całość zasypujemy cukrem, tak aby mniej wiece całość owoców była zasypana.
- Odstawiamy na dwie doby, do ciepłego pomieszczenia, tak żeby owoce puściły sok. Należy kilka razy dziennie potrząsać miksturę.
- Następnie do słoika, liście mięty, wlewamy wodę i samogon. Odstawiamy na cztery tygodnie w ciemne chłodne miejsce. Należy raz dziennie potrząsać miksturę.
- Po upływie czterech tygodni, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pięć miesięcy.
- Po upływie pięciu miesięcy cieszymy się naszą nalewką.
Walory:
Agrest, a właściwie porzeczka agrest (Ribes uva-crispa L.) jest kolczastym krzewem z rodziny agrestowatych. Pochodzi prawdopodobnie z Europy, ale spotkać go można także w innych częściach świata. W Polsce niegdyś bardzo chętnie uprawiany, szczególnie jako krzew działkowy. Obecnie trochę zapomniany, choć nadal posiada wielu wielbicieli. W zależności od odmiany krzewy mogą sięgać do 1,5 metra wysokości. Jagody, czyli owoce agrestu, które są najbardziej interesującą częścią rośliny, posiadają kolor zielony, żółty, a często także czerwony. Skórka zwykle pokryta jest delikatnym meszkiem. Niegdyś agrest symbolizował szczęście domowego ogniska.
Agrest jest naturalnym sposobem na problemy z zaparciami. Zjadanie całych owoców pomaga w uporaniu się z kłopotliwymi dolegliwościami. Ponadto wspomaga procesy trawienne, a także usprawnia pasaż jelitowy dzięki zawartości błonnika. Wzmaga i poprawia także apetyt. Te małe owoce pomagają w walce z wysokim cholesterolem, obniżając jego poziom i chroniąc tym samym układ krwionośny i serce przed chorobami. Usprawnia krążenie krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, a także sprawdza się jako środek na nadciśnienie. Agrest działa moczopędnie i posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Ponadto dzięki zawartości wapnia i magnezu, polecany jest przez lekarzy m.in. jako owoc wspomagający mineralizację kości i zębów. Może być też z powodzeniem spożywany przez osoby, które cierpią na artretyzm. Wysoka dawka witaminy C zawarta w owocach agrestu, wykorzystywana jest jako naturalny wzmacniacz odporności immunologicznej i całego organizmu. Składniki zawarte w agreście wspomagają koncentrację, koją nerwy i dają poczucie odprężenia. Świetnie sprawdza się także w kosmetykach, wygładzając i nawilżając cerę. Warto pamiętać o tym, że 100 g owoców to zaledwie 40 kcal.
Agrest obok bogatego składu mineralnego, zawiera cenne z punktu widzenia zdrowia witaminy. Owoce bogate są w witaminę C, która wspiera odporność oraz witaminę A, która wzmacnia wzrok, a B1 i PP zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Facebook Comments