Składniki:
- 500 g mąka żytnia
- łyżka soli
- łyżka ziaren słonecznika
- łyżka otrębów
- łyżka miękkiego masła
- łyżka oleju
- 50 ml ciepłego mleka
- 300 ml ciepłej wody
- 20 g drożdży babuni
Przepis:
- Do naczynia wlewamy składniki płynne: woda, olej, mleko. Dodajemy masło oraz sól i mieszamy.
- Następnie dodajemy mąkę, otręby i słonecznik. Mieszamy.
- Na końcu dodajemy drożdże, Wyrabiamy ciasto na oprószonej mąką powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Tak wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykryte ściereczką w ciepłym miejscu, aż do momentu dwukrotnego powiększenia objętości.
- Po wyrośnięciu ciasto uderzamy pięścią w celu odgazowania. Następnie lekko wyrabiając formujemy bochenek, który układamy na blasze oprószonej mąką. Przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut wyrośnięcia.
- Używając noża naciąć chleb i oprószyć mąką.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 230 C i pieczemy przez 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 C i pieczemy przez 20-25 minut.
- Gotowy, wyrośnięty, brązowy chleb studzimy na kratce.
Facebook Comments