Chleb zwyczajny ze słonecznikiem.

Chleb zwyczajny ze słonecznikiem.

Chleb zwyczajny ze słonecznikiem.

 Składniki:

  • 500 g mąka żytnia
  • łyżka soli
  • łyżka ziaren słonecznika
  • łyżka otrębów
  • łyżka miękkiego masła
  • łyżka oleju
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody
  • 20 g drożdży babuni

Przepis:

  1. Do naczynia wlewamy składniki płynne: woda, olej, mleko. Dodajemy masło oraz sól i mieszamy.
  2. Następnie dodajemy mąkę, otręby i słonecznik. Mieszamy.
  3. Na końcu dodajemy drożdże, Wyrabiamy ciasto na oprószonej mąką powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Tak wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykryte ściereczką w ciepłym miejscu, aż do momentu dwukrotnego powiększenia objętości.
  5. Po wyrośnięciu ciasto uderzamy pięścią w celu odgazowania. Następnie lekko wyrabiając formujemy bochenek, który układamy na blasze oprószonej mąką. Przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut wyrośnięcia.
  6. Używając noża naciąć chleb i oprószyć mąką.
  7. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 230 C i pieczemy przez 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 C i pieczemy przez 20-25 minut.
  8. Gotowy, wyrośnięty, brązowy chleb studzimy na kratce.

 

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *