Chleb Jesienny.

Chleb Jesienny.

Chleb Jesienny.

Składniki:

  • 500 g mąka pszenna
  • łyżeczka soli morskiej
  • 3 suszone śliwki
  • garść migdałów blanszowanych w płatkach
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 300 ml wody temp. 20-30 C
  • 12 g drożdży instant

Przepis:

  1. Suszone śliwki kroimy na cienkie paski.
  2. Mąkę, pokrojone suszone śliwki, migdały, rozmaryn i drożdże wsypujemy do miski, wlewamy wodę i oliwę z oliwek, mieszamy na jednolitą masę przez 10 – 15 min. Ciasto musi być sprężyste i dobrze wyrobione.
  3. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. w ciepłym miejscu.
  4. Ciasto wyjmujemy na deseczkę oprószoną mąką, zagniatamy nadając mu kształt formy, umieszczamy w formie, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 min.
  5. Formę ostrożnie umieszczamy w piekarniku nagrzanym  do 210 C, po 8 min. obniżamy temperaturę do 180 C i pieczemy przez 30-35 min.
  6. Wyłączamy piekarnik, wyjmujemy chleb po ok. 10 min.

 

Facebook Comments

Category: Chleby, Przepisy  Tags: , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
One Response

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *