Składniki:
- 500 g mąka pszenna
- łyżeczka soli morskiej
- 3 suszone śliwki
- garść migdałów blanszowanych w płatkach
- łyżeczka rozmarynu
- łyżka oliwy z oliwek
- 300 ml wody temp. 20-30 C
- 12 g drożdży instant
Przepis:
- Suszone śliwki kroimy na cienkie paski.
- Mąkę, pokrojone suszone śliwki, migdały, rozmaryn i drożdże wsypujemy do miski, wlewamy wodę i oliwę z oliwek, mieszamy na jednolitą masę przez 10 – 15 min. Ciasto musi być sprężyste i dobrze wyrobione.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. w ciepłym miejscu.
- Ciasto wyjmujemy na deseczkę oprószoną mąką, zagniatamy nadając mu kształt formy, umieszczamy w formie, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 min.
- Formę ostrożnie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 210 C, po 8 min. obniżamy temperaturę do 180 C i pieczemy przez 30-35 min.
- Wyłączamy piekarnik, wyjmujemy chleb po ok. 10 min.
Facebook Comments