Likier czy nalewka?

Każdy z nas tworzący swoje maleńkie dzieła w domowej spiżarni często staje przed dylematem „Likier czy Nalewka”?
Jak rozpoznać czy to jest likier czy nalewka?
Czy jeszcze przed procesem produkcji nalewki jesteśmy w stanie tak pokierować procesem, aby otrzymać likier lub nalewkę?
Otóż moi drodzy tak. Tutaj z pomocą przychodzi nam klasyfikacja nalewek ze względu zawartości cukru. Poniżej przedstawiam tabelę, w której sklasyfikowano nalewki pod względem zawartości cukru w jednym litrze nalewki.

Rodzaj nalewki Zawartość cukru w 1 l nalewki
wytrawna

półwytrawna

półsłodka

słodka

likier

krem

do 50 g

50 – 120 g

120 – 220 g

220 – 330 g

powyżej 330 g

minimum 400 g

 

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *